Shortcut Labs

Bakom den trådlösa genvägs-knappen Flic ligger Shortcut Labs formgivaren People People. Varumärket Shortcut Labs startades av en student på KTH och drivs fortfarande av grundarna, med VD Joacim Westlund i spetsen.

Idén till Flic föddes när Joacim Westlund skulle sluta snusa.

"Ingenjör som han är skapade han en app för att sluta snusa. Den innehöll en grön knapp som han skulle trycka på varje gång han snusade för att få en överblick över hur det gick att trappa ner. Problemet var bara att det var tidskrävande och alldeles för krångligt att varje gång plocka upp mobilen och öppna appen för att komma åt knappen", berättar Pranav Kosuri, en av Shortcut Labs medgrundare och ägare.

"Det var då tanken väcktes att istället ha en fysisk knapp som skulle vara kopplad till mobilen. Överföringen sker genom en bluetooth-teknik som kallas BLE och knappen fungerar upp till 50 meter från mobiltelefonen."

People People är studion som hjälper såväl jättar som IKEA eller Samsung som små innovativa startups med industridesign och innovation. People People har rötter i skandinavisk funktionalism, och verkar för att få in både människoperspektivet och miljötänk till tech-industrin.

Från sin lilla kreativa studio på Södermalm i Stockholm når de ut till en världspublik. Trots att de är en konsultbyrå har de nyligen kallats "en av Europas hetaste startups" av tidningen Wired. Själva tror de att det beror på deras många internationella kunder, deras fokus på IoT och crowdfunding-projekt som Flic, eller kanske att man bloggar ut olika egna designkoncept i sitt "labb" som en efter en blir till verklighet genom internets efterfrågan.