SE/SEK

Nytt hos Designtorget - Regrow ger nytt liv åt frukt och grönsaker

Våren 2017 tog Madeleine Nelson fram en produkt för Designtorget i kursen småskalig produktion hos Beckmans Designhögskola. Första prototyperna av Regrow presenterades i begränsad upplaga och sålde slut samma dag. Nu välkomnar Designtorget Regrow till sortimentet, en hållbar design i dubbel bemärkelse, som både minskar matsvinnet och är en väldesignad dekoration för hemmet. 

Med starkt fokus på hållbarhet och form har Madeleine tagit fram en inredningsdekoration som är ett enkelt verktyg för återvinning av matavfall. Användaren placerar enkelt grönsaken i ställning och sedan i vatten som täcker rötterna och hjälper växten att växa upp igen. Efter ca 14 dagar har du en ny fräsch grönsak. Purjolökar, sallad och citrongräs är några av de grönsaker som kan placeras i ställningen och få nytt liv igen. 

- Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor. För några år sedan läste jajg en artikel om möjligheten att återväxa grönsaker. Sedan dess har jag återväxt mycket purjolökar i mitt köksfönster. Men jag förstod att purjolöken behövde stöd för att inte ligga platt på bänken, säger Madeleine Nelson. 

Efter att ha experimenterat med olika prototyper fann Madeleine att en triangulär ram skulle vara den bästa lösningen. Den triangulära ramen gör det enkelt att placera produkten på alla typer av dricksglas och vaser man redan har i hemmet. 

- Idag finns det stora miljöproblem över hela världen med överdriven konsumtion. Av all producerad mat slänger vi 25% i papperskorgen. Av detta matavfall är 35% grönsaker och frukt. Det är dags att vi börjar minska vårt slöseri av grönsaker och börjar återväxa vårt grönsaksspill - för oss själva och för våra kommande generationer, avslutar Madeleine Nelson. 

Designtorget och Beckmans Designhögskola har under flera år samarbetat för att ge formstudenterna en möjlighet att arbeta med branschanknuten produktion och en plattform att synas på. Under sju veckor i kursen småskalig produktion utvecklar formstudenterna en idé till en produkt som presenteras och säljs i begränsad upplaga hos Designtorget. Regrow har därefter produktutvecklats och tagits i produktion av nystartade designstudion A matter of form - grundat av systrarna Madeleine och Fanny Nelson. 

- Visionen med Beckmanssamarbetet är att öppna upp för möjligheter till långsiktiga samarbeten med nya formgivare och framförallt ge unga designers en möjlighet att nå ut med sin design. Förutsättningarna för detta är flera parametrar som hållbarhet inom produktion och ekonomi likväl som form och funktion. Regrow är andra produkten från förra årets samarbete som tagits vidare i produktion och vi nu kan välkomna till sortimentet "på riktigt" vilket är otroligt roligt för både oss och formstudenterna, säger Niklas Wilhelmsson på Designtorgets inköpsavdelning. 

Regrow säljs i utvalda butiker hos Designtorget samt i webshopen. Handla din Regrow här.