Nu öppnar ansökan till årets Designpris

Fram till 30 juni kan formstudenter och designers ansöka till Uppsala Stadsmissions årliga Designpris. Det vinnande bidraget utses hösten 2018. Utmärkelsen innebär att vinnaren får sin design producerad av Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen samt förses med två betydande återförsäljare, Designtorget och Malmstensbutiken.

Uppsala Stadsmissions Designpris gör det möjligt för formgivare (studenter och nyexaminerade) at få ut sina idéer i ett kommersiellt sammanhang. Tävlingen bidrar även till Stadsmissionens mål att skapa långsiktiga arbetstillfällen i Stadsmissionens sociala företag Hantverksslussen som kommer att tillverka produkten.

De tävlande ska formge och tillverka ett föremål i trä, gärna i ett skandinaviskt virkesval, så som ask, ek eller björk. Nytt för i år är att Stadsmissionen tagit bort måttbegränsningen på föremålet, så formgivaren får alltså fria händer att göra produkten hur stor eller liten som helst, med parentesen att det ska gå att sälja produkten i butik. Den som vinner tävlingen får inte bara ut sin produkt på marknaden utan produkten kommer även att tillverkas på Hantverksslussen av människor som arbetstränar. På så sätt skapar tävlingen ett mervärde genom att människor kommer närmare arbetsmarknaden. Tidigare år har både Designtorget och Malmstensbutiken sålt de vinnande bidragen i sina butiker i Stockholm och Uppsala.

- I vår verksamhet hjälper vi människor tillbaka till arbete genom arbetsträning. Kreativ och spännande formgivning leder till en förbättring i arbetsrehabilitering - det ser vi dagligen. Här är designstudenter en jättebra ingång, eftersom de ofta har många kreativa idéer. I tävlingen får studenterna chansen att få ut en produkt i ett kommersiellt sammanhang samtidigt som vi får tillgång till goda idéer. Alla vinner på detta! säger Dirk Kehr, föreståndare på Hantverksslussen.

- Designtorget och Uppsala Stadsmission delar flera gemensamma värderingar. Designpriset är dessutom ytterligare ett sätt för oss att upptäcka nya formgivare och göra ny skandinavisk design tillgänglig för kunden. Ett exempel på tidigare vinnare av Designpriset är ljusstaken Lion Light av Mimmi Sendel som sedan Designpriset 2015 fortfarande är en del av vårt sortiment, säger Josefine Wikström Nilsson på Designtorgets PR- & Marknadsavdelning.

Årets jury består av följande personer:
Dirk Kehr, Juryordförande och Föreståndare på Hantverksslussen
Josefine Wikström Nilsson på Designtorgets marknadsavdelning.
Jessika Hyltner, VD, Malmstensbutiken
Susanne Johansson, Chefredaktör för Rum Design
Eva Schildt, Designer.

Samtliga bidrag bedöms utifrån design, hur innovativ produkten är, kommersiell gångbarhet, med hänsyn till miljön och att den ska kunna tillverkas på Hantverksslussen.

Har du eller någon i ditt nätverk en ny spännande design?

Läs brief till Designpriset & ansök senast 30 juni 2018!