SE/SEK

Klassiska brädspel - ny spelserie lagom till jul

Lagom till jul lanserar vi klassiska brädspel i stilren design. Företaget bakom spelen är svenska PrintWorks, och följande spel ingår i serien:

- Yatzy: klassiskt tärningsspel med fem tärningar som uppfanns på 1950-talet. Antalet deltagare är obegränsat och vinnare blir den deltagare som uppnått högst poängsumma efter spelets slut.

- Schack: ett bräd- och strategispel för två deltagare. Lånordet "schack" härstammar från det persiska ordet shah, som betyder "kung". Spelet anses ofta vara "kungen av strategispel", tillsammans med bridge och go.

- Backgammon: ett brädspel för två personer. Spelets grundidé bygger på sannolikhetsberäkningar, där möjligheten att påverka oddsen är att dels blockera vägen för motståndaren, dels slå ut motståndarens pjäser så att motståndaren får börja med pjäsen från början av spelplanen.

- Plockepinn: ett sällskapsspel där ett antal små trä- eller plastpinnar sprids i en hög, och där spelarna ska försöka ta en pinne i taget, utan att rubba någon annan pinne. De pinnar en spelare tagit får denne använda som redskap för att försöka ta fler. Spelarna får olika poäng beroende på pinnarnas färg.

- Fia med knuff: Fia, eller Fia med knuff, är ett av världens äldsta brädspel. Spelets svenska namn kommer från det latinska ordet fiat som betyder "gång" (egentligen "må gå").