SE/SEK

Fyra nya talanger till Designtorget

Fyra nya talanger till Designtorget

Under september månad tar Uminova Summer eXpressions senaste talanger plats hos Designtorget. Samtliga produkter är ett resultat av ett sexveckorsprojekt, från idé till färdig produkt. Som samarbetspartner vill Designtorget att projektet ska bli tillgängligt för fler och underlätta för formgivarna att nå ut med sin idé, innovation och design.

Uminova eXpression är en företagsinkubator som bland annat stödjer utveckling av idéer och innovationer samt driver projekt som synliggör, utvecklar och knyter ihop unga kreatörer och lokala tillverkare i regionen runt Umeå. Utvalda talanger har under sex veckor arbetat med att ta sin design till färdig produkt.

I en månads tid är produkterna tillgängliga i för alla som vill upptäcka ny svensk design i mycket begränsad upplaga. Produkterna kommer att vara tillgängliga i Designtorget flaggskeppsbutik i Kulturhuset i Stockholm samt i Designtorgets webbshop.

 

 

Ida Björses

Ida Björses

Design har potential att påverka beteenden och med en tuftad matta kan Ida Björses förändra samtal.

– De flesta har en förutbestämd normativ bild av vad en matta är och hur den ska användas. Jag ville fokusera på att förändra den bilden och på hur dess utformning kunde påverka beteenden. Exempelvis hur ett samtal kan förändras när du sitter på en matta istället för på en stol.

 Bum av Idea Björses

Bum

DESIGN: Ida Björses

Med den här mattan ville jag se hur rörelsemönster och kommunikation påverkas i ett rum där människor sitter på golvet.

Material: Ull
Mått: 45 x 45 cm
Pris: 1550 SEK

 

  Felicia Hhjelmqvist

Felicia Hjelmqvist

Vid ett besök till det anrika gjuteriet i Robertsfors kom idén till det som skulle bli ”Knosa”. Produkten, som en skärbräda och mortel i ett, anspelar på den gamla traditionen att gröpa ut hål i borden för att använda till matlagningen.

– Jag tyckte att det var en vacker kombination av material, trä och gjutjärn. Det innebar också att jag fick möjlighet att arbeta med två producenter och föra deras olika hantverk samman.

 

Knosa av Felicia Hjelmqvist

Knosa


DESIGN: Felicia Hjelmqvist

Kombinerad mortel och skärbräda - så att morteln alltid finns nära till hands vid matlagning. Användbart och enkelt - med Knosa kan morteln lösgöras från skärbrädan och användas för att servera örtblandningen på bordet. Du kan också ha morteln kvar i skärbrädan och använda helheten som en vacker serveringsbricka.

Material: Björk
Mått: 30 x 14 cm, mortel 9 x 2,7 cm 
Pris: 1795 SEK

 

Johan Björn

Johan Björn

Kärleken till materialet formade en produkt som utmanar våra sinnen. En design som tagit något av det sköraste vi har i våra hem och omvandlat det till det mest robusta.

– Gjutjärn har en sådan nedärvd estetik och jag motiverades av idén att kunna väcka folk från att tänka i de banorna. Så jag tog något av det ömtåligaste vi har i våra hem, vasen, och gjorde den till något av det stadigaste istället. Gjutjärnet fick en ny roll.


 Valken av Johan Björn

Valken

DESIGN: Johan Björn

Järn brukar uppfattas som starkt, robust och orubbligt. Materialets nedärvda estetik speglar detta faktum: stolta former, utropande kraft och stabilitet. Vasen Valken inspireras av ett ifrågasättande av dessa uppfattningar och handlar om krocken som uppstår när våra förväntningar utmanas.

Material: Gjutjärn
Mått: 26 x 16 x 16 cm
Pris: 8200 SEK

 

Celine Strömbäck 

Celine Strömbäck

En inredningsdetalj sprungen ur något som vi vanligen gömmer undan. Förvaring som fötts ur fascinationen för bergen och naturen.

– Idéerna dyker oftast upp när jag upptäcker ett problem med något, eller tycker att det är något som saknas. Jag tänker mycket medan jag skapar.
Naturen är en återkommande inspirationskälla. Hon tillbringar gärna mycket tid utomhus och låter omgivningen forma idéerna.


Dear Memories av Celine Strömbäck

Dear Memories


DESIGN: Celine Strömbäck

En plats att förvara dina käraste minnen på. Ge dina minnen en hedersplats i hemmet istället för att gömma undan dem. Med dessa glaskupor behandlas föremål och minnen som värdesaker och blir till väl synliga men skyddade dekorationer.

Material: Glas
Mått: Bricka 25 x 23 cm
Pris: 3800 SEK