SE/SEK

Designtorget lanserar prisbelönt svensk design

Torsdag 30 november utses vinnaren av Designpriset 2017. Årets utmärkelse tilldelas formgivaren Björn Sundelin för gunghästen Gungel. Gunghästen kommer tillverkas hos Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen för att skapa fler arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer. Med starkt fokus på form, från konstruktion till funktion, är Gungel tillverkad i 100% björkplywood som enkelt monteras helt utan verktyg eller skruvar. 

För tredje året har Uppsala Stadsmission arrangerat designtävlingen Designpriset för att ge nya formgivare en möjlighet att få ut sina idéer på marknaden. Samtidigt bidrar tävlingen till fler arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer genom att all produktion sker hos Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen. I samarbete med Designtorget och Malmstenbutiken förses det vinnande bidraget med två betydande återförsäljare och en plattform att synas på.

- Jag ville skapa något fint att ge till min dotter på hennes ettårsdag. Tanken var att formge något i ett naturligt och miljövänligt material som hon kunde leka med. Jag fastnade för gunghästar men ville att min design skulle särskilja sig från de som redan fanns, säger Björn Sundelin, formgivare.

Björn Sundelins ambition med projektet var att skapa en annorlunda gunghäst som både skulle vara enkelt för användaren att sammanfoga men även att tillverka. Samtidigt skulle det vara en gunghäst som skulle kunna stå framme utan att behöva städas undan vid besök.

- Jag strävade efter en enkelhet i såväl form som i konstruktion och funktion och resultatet blev en gungelefant i björkplywood. Konstruktionen bygger på halvt i halvt och låser sig själv när man sammanfogat den, säger Björn Sundelin.

Formgivaren Björn Sundelin växte upp på en gård utanför Örnsköldsvik. Redan i tidig ålder byggde han tillsammans med sin bror egna leksaker och utforskade ständigt nya sätt att hitta lösningar till behov. Inget var omöjligt. En inställning som syns i Björns design även idag. Björns design inspireras ofta av grundläggande behov. Resultatet blir produkter med ett tydligt ändamål som karaktäriseras av en enkelhet som samtidigt utmärker sig.

Om Designpriset
Designpriset går ut på att nya formgivare ska formge och tillverka ett bruksföremål i trä, textil eller återvunnet material med en funktionell och samtida formgivning. Samtliga bidrag bedöms utifrån kriterier som designnivå, hantverkskänsla, material och tillverkning, av Designprisets jury som består av representanter från Uppsala Stadsmission, Designtorget, Malmstenbutiken och formgivaren Daniel Franzén.

Om Hantverksslussen – Uppsala Stadsmissions sociala företag
Hantverksslussen erbjuder människor som står utanför arbetsmarknaden arbetsinriktad rehabilitering och arbetsträning i finsnickeri. De arbetstränade får stöd med rutiner och strukturer i vardagen samtidigt som de utför meningsfulla arbetsuppgifter. Hantverkslussen kan även erbjuda kortare anställningar på ett år som ett sista steg i rehabiliteringserfarenhet.

Gungel säljs i utvalda butiker hos Designtorget samt i webshopen. Handla Gungel här.