SE/SEK

Designtävling som skapar jobb

För tredje året har Uppsala Stadsmission arrangerat Designpriset för att ge nya formgivare möjlighet att få ut sina idéer på marknaden. 30 november kommer årets Designpris tilldelas formgivaren Björn Sundelin med gunghästen Gungel. Utmärkelsen innebär att Gungel sätts direkt i produktion hos Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen, vilket skapar fler arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer. I samarbete med Designtorget och Malmstenbutiken förses formgivaren med två betydande återförsäljare och en plattform att synas på.

-          Precis som tidigare år är förhoppningen att det vinnande bidraget ska leva vidare en lång tid framöver. På så sätt ger det både en grund för formgivaren att stå på och fler långsiktiga arbetstillfällen för människorna som arbetar hos oss på Hantverksslussen och tillverkar produkten. Dessutom bidrar vi till designsveriges utveckling med ny svensk form, säger Dirk Kehr, föreståndare på Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen.

Designpriset går ut på att formge och tillverka ett bruksföremål i trä, textil eller återvunnet material med en funktionell och samtida formgivning. Samtliga bidrag bedöms utifrån kriterier som designnivå, hantverkskänsla, material och tillverkning, av Designprisets jury som består av representanter från Uppsala Stadsmission, Designtorget, Malmstenbutiken och formgivaren Daniel Franzén.

-          Sedan Designtorget startade 1993 har vi verkat som en marknadsplats och plattform för nya svenska formgivare att visa upp och sälja sin design på. Vi hoppas att samarbetet ger Björn Sundelin en bas att stå på och att det öppnar upp nya möjligheter för honom som formgivare, precis som för många andra designers som startat hos oss, säger Christina Gustafsson, Inköpare, Designtorget.

Lion Light av formstudenten Mimmi Sendel vann Designpriset 2015 och tillverkas hos Hantverksslussen och säljs fortfarande hos Designtorget och Malmstenbutiken.

-          Carl Malmsten grundade Capellagården på Öland och Malmstens på Lidingö, idag en del av verksamheten vid Linköpings Universitet. Skolorna erbjuder några av landets främsta utbildningar till möbel- och inredningsarkitekt. Malmstenbutiken har alltid haft ett nära samarbete med skolorna för att främja ny svensk from och unga, nya formgivare. Vi ser detta som en naturlig och självklar del i det samarbetet, säger Jessika Hyltner, VD, Malmstenbutiken.

Om Hantverksslussen – Uppsala Stadsmissions sociala företag
Hantverksslussen erbjuder människor som står utanför arbetsmarknaden arbetsinriktad rehabilitering och arbetsträning i finsnickeri. De arbetstränade får stöd med rutiner och strukturer i vardagen samtidigt som de utför meningsfulla arbetsuppgifter. Hantverkslussen kan även erbjuda kortare anställningar på ett år som ett sista steg i rehabiliteringserfarenhet.