SE/SEK

Adam Berit - Posterkollektionen som bokstaverar för jämställdhet

Designtorget välkomnar formgivarna Tom Hedqvist, Sara Edström, Göran Söderström, Nathalie Ruejas Jonson och Owe Gustafson till sortimentet. I samband med initiativet Adam Berit – ett förslag på ett nytt bokstaveringsalfabet från Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer Förbundet – har formgivarna gjort sin egen tolkning av alfabetet. Resultatet är en exklusiv kollektion posters för dem som vill börja bokstavera för ökad jämställdhet och representation.

Adam, Bertil, Cesar. Det svenska bokstaveringsalfabetet består sedan 1891 enbart av mansnamn. Därför ha Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer Förbundet tagit fram ett förslag på ett nytt alfabet, för 2018 och framåt. Ett alfabet som låter lite mer som Sverige ser ut.

 

 

Adam Berit #1
Design: Owe Gustafson

Owe Gustafson har alltid varit intresserad av typografi vilket lade grunden för Owes design där han arbetat med kontrasterna svart mot vitt.

Adam Berit #2
Design: Nathalie Ruejas Jonson

"Jag ser på min praktik som illustratör som ett politiskt verktyg. Språk och dess tillgänglighet är makt, så är även bilden. Som någon med erfarenhet av att ofta behöva bokstavera mitt namn och hur det raderar mitt ursprung har jag använt det som den största inspirationskällan till min tolkning av det nya bokstaveringsalfabetet. Jag ville göra det glädjefyllt med humor och gemenskap. Att få möjligheten att tillföra ytterligare en dimension av inkludering kändes viktigt och meningsfullt. "
- Nathalie Ruejas Jonson

Adam Berit #3
Design: Göran Söderström / Letters from Sweden


Letters from Swedens affisch är utformad för att kännas enkel, institutionell och informativ i en lugn färgskala som kan passa såväl människors hem som klassrum och myndigheter. Typsnittet på affischen heter Funkis och är inspirerat av den skandinaviska funktionalismen.

Adam Berit #4
Design: Sara Edström

”För att vi ska uppnå jämställdhet så måste någon lämna ifrån sig makt. Eller i alla fall maka på sig så att fler får plats. Jag inspirerades av talesättet “Finns det hjärterum, finns det stjärterum”. Och jag ville göra ett hjärtligt alfabet där alla får rum! Min poster ska passa för någon som kanske håller på att lära sig alfabetet och bokstavera själv”
- Sara Edström

Adam Berit #5
Design: Tom Hedqvist

”Min inspiration kom från när jag först lärde mig alfabetet i skolan. Stämningen i klassrummet, doften av vit krita mot den svarta tavlan. Linjerade skrivböcker och de randiga gardinerna i gult, grönt, orange och blått”
- Tom Hedqvist

OM RÄTTVISEFÖRMEDLINGEN
Rättviseförmedlingen är en politiskt obunden ideell organisation som vill skapa bättre representation och som hjälper aktörer att bredda sina nätverk.

FREDRIKA BREMER FÖRBUNDET
Fredrika Bremer Förbundet är en partipolitiskt och religiöst oberoende medlemsorganisation som verkar för jämställdhet. Förbundet grundades 1884 och är Sveriges äldsta jämställdhetsförbund.